Paški sir afinirani

 

Tvrdi sir /  Ovčje mlijeko /  Starost: 3-12 mjeseci

Proizveden od 100% mlijeka paške ovce s otoka Paga, najpoznatiji hrvatski sir

U stara vremena, ponekad bi ostalo Paškog sira iz ljetnih mjeseci, koji bi onda izgubio svoju prirodnu vlagu i težinu te postajao pretvrd za konzumaciju. Tada bi stari Šimun i Evica Gligora, u kasno ljeto, preostali Paški sir uranjali u vinski mošt, ili drop (pajca). Sir bi potom nakon određenog vremena provedenog u moštu ili dropu upio vlagu i ugodnu vinsku aromu, te bio oplemenjen, tj. afiniran.

Iako gotovo izgubljena metoda na Pagu, Šime Gligora je sa siraricom Ivankom, 2010. godine počeo uspješno eksperimentirati s afinažom, kako bi pokušao vratiti stara znanja, tako da danas sirana proizvodi uz Paški sir nekoliko vrsta afiniranih sireva iz više vrsta komina.

Uz tradicionalne, vinske komine, na ideju Ivana Gligora upotrebljena je uspješno i maslinova komina iz lunjskih maslina s otoka Paga, a nedugo iza toga na ideju naših kolega iz Zadra - i komina višnje maraske, kao autohtone sorte zadarskog zaleđa (sjeverne Dalmacije).

U našoj sirani primjenjujemo potpuno unikatne postupke, tako da sirevi prilikom naše afinaže mijenjaju struktruru, aromu i miris na potpuno prirodan način, bez "požurivanja" procesa.

Svi afinirani Paški sirevi su dobitnici visokih međunarodnih prizananja, od Paškog sira iz maslinove komine, preko Paškog sira iz dropa do Paškog sira iz maraske.

Status: Izvornost - PDO

Sastav: 100% ovčje mlijeko s otoka Paga
Skladištenje: 6-14 °C
Starost: 3-12 mjeseci
Sirište: Životinjsko
Vegetarijanski: Ne
 

  Sirevi vrhunske kvalitete