• Afinirani ovčji sir (100% paško mlijeko)
    Tvrdi sir /  Ovčje mlijeko /  Starost: 3-12 mjeseci
    POTRAŽI U WEB SHOPU!
 

Afinirani ovčji sir (100% paško mlijeko)

 

Tvrdi sir /  Ovčje mlijeko /  Starost: 3-12 mjeseci

Proizveden od 100% mlijeka paške ovce s otoka Paga, najpoznatiji hrvatski sir

U stara vremena, ponekad bi ostalo Paškog sira iz ljetnih mjeseci, koji bi onda izgubio svoju prirodnu vlagu i težinu te postajao pretvrd za konzumaciju. Tada bi stari Šimun i Evica Gligora, u kasno ljeto, preostali Paški sir uranjali u vinski mošt, ili drop (pajca). Sir bi potom nakon određenog vremena provedenog u moštu ili dropu upio vlagu i ugodnu vinsku aromu, te bio oplemenjen, tj. afiniran.

Iako gotovo izgubljena metoda na Pagu, Šime Gligora je sa siraricom Ivankom, 2010. godine počeo uspješno eksperimentirati s afinažom, kako bi pokušao vratiti stara znanja, tako da danas sirana proizvodi nekoliko vrsta afiniranih sireva iz više vrsta komina.

Uz tradicionalne, vinske komine, na ideju Ivana Gligora upotrebljena je uspješno i maslinova komina iz lunjskih maslina s otoka Paga, a nedugo iza toga na ideju naših kolega iz Zadra - i komina višnje maraske, kao autohtone sorte zadarskog zaleđa (sjeverne Dalmacije).

U našoj sirani primjenjujemo potpuno unikatne postupke, tako da sirevi prilikom naše afinaže mijenjaju struktruru, aromu i miris na potpuno prirodan način, bez "požurivanja" procesa.

Svi afnirani sirevi dobitnici su po nekoliko međunarodnih priznanja!

Sastav: 100% ovčje mlijeko s otoka Paga
Skladištenje: 6-14 °C
Starost: 3-12 mjeseci
 

  Sirevi vrhunske kvalitete