Paški sir (ZOI)

 

Tvrdi sir /  Ovčje mlijeko /  Starost: 3-12 mjeseci

Proizveden od 100% mlijeka paške ovce s otoka Paga, najpoznatiji hrvatski sir

Paški sir je naš najpoznatiji i najnagrađivaniji sir. On je naša perjanica proizvodnje i sinonim za svjetski nagrađenu kvalitetu Gligora. On je ujedno i prvi sir s kojim je Ivan Gigora dobio prvo međunarodno prizanje za hrvatski sir, te je i svakako najnagrađivaniji hrvatski sir.

Paški sir je limitiran proizvod, dobiven isključivo iz ovčjeg mlijeka s otoka Paga, te se na cijelom otoku godišnje proizvede u svim registriranim siranama i OPG-ima tek oko 300 tona Paškog sira. Njegova limitiranost povezana je s ukupnim brojem paških ovaca koje mogu slobodno pasti na pašnjačkim površinima otoka Paga.

Sirana Gligora, uz vlastito manje stado, otkupljuje paško ovčje mlijeko od stotinjak obitelji na otoku Pagu u većini otočkih mjesta, i to svakodnevno za vrijeme sezone mužnje - koja traje od siječnja do kraja lipnja.

Paški sir se proizvodi tradicionalnim postupkom, prema specifikaciji koju je donijela Udruga proizvođača Paškog sira, te je kao takav bio zaštićen oznakom izvornosti na razini Hrvatske, a sada je u pripremi zaštita na razini EU.

Paški sir Gligora ima osebujan profinjeno pikantni okus i miris, te se mrvi i topi u ustima, a u njegovoj aromi se osjeti paška aromatična vegetacija. 

Naš Paški sir najbolje su opisali renomirani sirarski suci i stručnjaci.

Šefovi kuhinja s mišelinovim zvjezdicama na International Taste and Quality Institute ocjenjivanju:

Južnoafrički poznati sirarski sudac i stručnjak Kobus Mulder koji je ocjenjivao naš Paški sir 2010. god. rekao je o njemu:

Status: Izvornost - PDO

Sastav: 100% ovčje mlijeko s otoka Paga
Skladištenje: 8-16 °C; 75-80% vlažnosti
Starost: 3-12 mjeseci
 

  Sirevi vrhunske kvalitete