Kozlar iz maslinove komine - sir nominiran za Golden Fork na Great Taste Awardsu!

Kozji sirevi sirane Gligora

Sirana Gligora jedna je od najuspješnijih sirana i definitivno najnagrađivanija Sirana u Hrvatskoj i regiji.

Ono što sve sirane na otoku Pagu povezuje je proizvodnja za sada jedinog sira u Hrvatskoj sa ZOI oznakom je sada već naširoko poznat Paški sir.

Jedinstveni sir s otoka Paga iz godine u godinu postaje sve nagrađivaniji i poznatiji široj javnosti, međutim, sirane na otoku Pagu proizvode i sireve koji nisu Paški sir.

Tako i Sirana Gligora proizvodi sireve iz kozjeg, kravljeg, ovčjeg mlijeka i miješanog mlijeka. I to ne od nedavno već punih 28 godina. Cijelo to vrijeme na svjetskim natjecanjima od SAD-a, Europskih natjecanja, velika većina Gligorinih sireva osvojila je poneku nagradu; na Great Taste Awardsu, World Cheese Awardsu, World Championship Cheese Contestu, International Cheese Awardsu te Global cheese Awardsu.

Upravo na potonjem natjecanju, Sir Kozlar – polutvrdi sir iz 100% kozjeg mlijeka s područja Dalmacije proglašen je viceprvakom cjelokupnog natjecanja 2021. godine u Fromeu.

Ovo je bila ogromna vijest i uspjeh za Gligoru.

Iste je godine Kozji sir afiniran u maslinovoj komini osvojio 2* na Great Taste Awardsu, a ovo godine nagrađen je s maksimalne 3* kao i Kozlar dimljeni te ušao je u borbu za prvaka cjelokupnog natjecanja te „Oskara“ tog natjecanja – Golden Fork!

Ovo je definitivno potvrda da se nešto godinama dobro radi, kozji sirevi od 2015. godine redovito „napreduju“ kako u Sirani tako i na natjecanjima.

Svako ocjenjivanje znači i povratnu informaciju tj, recenziju proizvoda, a da bi stvorili sir s najvišom ocjenom koja može značiti zlatnu nagradu, morate ugraditi sva moguća poboljšanja. Očito smo uspjeli jer 2 godine za redom na dva različita natjecanja – jednog specijaliziranog za sir, a drugog za hranu i piće – kozji sirevi Gligora se pozicioniraju u sam vrh svjetske kvalitete!  

Ovo je poticaj za daljnji otkup mlijeka od malih proizvođača, poticaj za stočarstvo i kozarstvo Dalmacije te proizvodnju kvalitetnih kozjih sireva!

Galerija slika:

  Novosti iz Sirane Gligora