WCA trofej

Sirana Gligora je po četvrti put dobitnica trofeja na najprestižnijem sirarskom natjecanju u svijetu - World Cheese Awards, održanom 25-29.11. 2015. u Birminghamu u Engleskoj.

WCA trofej

Natjecalo se ukupno 2.727 raznih sireva iz 25 zemalja s raznih kontinenata. Sireve je ocjenjivao stručni tim sastavljen od čak 250 sudaca iz 22 razne zemlje. Dodijeljeno je više nagrada u više kategorija, a nakon biranja najboljih 62 dobitnika Super Gold medalje, najboljih 16 sireva cijelog natjecanja odabrao je "Super Jury" panel sastavljen od najboljih sudaca natjecanja. On je ovaj put između najboljih 16 sireva cijelog natjecanja odabrao i Gligorin Paški sir iz komine maraske, te mu dodijelio trofej "Best Central and Eastern European cheese", dok je za šampiona natjecanja ove godine odabran Švicarski sir Le Gruyere.

To je već četvrti sir iz Sirane Gligora koji je na ovom natjecanju dobio ovako visoko priznanje, dok je lani Gligorinom Dinarskom, mješanom kravljem i kozjem siru "za dlaku" pobjegao šampionat, te je na kraju završio na izvandernom drugom mjestu ukupnog natjecanja.

Iz Sirane Gligora su posebno ponosni što je ovaj put upravo Paški sir postao trofejist, i to afinažom u komini lokalne višnje maraske iz zadarskog zaleđa. Šime Gligora, izvršni direktor, je rekao, "Ni ovaj uspjeh nije slučajan, jer to je već treći put da naš afinirani Paški sir dobiva visoku međunarodnu nagradu. 2014. godine je Paški sir iz komine masline dobio 1. mjesto u SAD-u u kategoriji ovčjih sireva, a Paški sir iz mošta prvo mjesto u kategoriji afiniranih sireva u Engleskoj u Nantwichu. Ove smo godine isto tako dobili za naša dva kozja afinirana sira u Milanu u Italiji najveću nagradu natjecanja - "Targa di eccellenza". Ovakve uspjehe možemo zahvaliti našoj predanosti kvaliteti i iskustvu naših sirara"

Inače, afinaža se temelji na starinskim postupcima uranjanja sira u vinski drop ili mošt koji su se primjenjivali kako bi siru vratili izgubljenu vlagu te mu se produžilo zrenje i poboljšala struktura i aroma. U Sirani Gligora su vratili gotovo izgubljene metode te dokazali da se kombinacijom starih metoda i inovacije poput primjene lokalne komine masline ili maraske mogu postignuti vrhunski rezultati.

Galerija slika:

  Novosti iz Sirane Gligora