Serviranje i rezanje sireva

Prije posluživanja i rezanja sir je potrebno obavezno ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje pola sata, kako bi razvio puninu okusa i kako bi ga se, ukoliko je stariji, lakše moglo prikladno narezati i servirati.

Sir se reže na kriške u obliku trokuta, pri čemu preporučamo ostaviti koru na obodnoj strani kriške te tako servirati na pladanj ili tanjur. Važno je sir servirati na način da ne ostaje duže narezan i da se izbjegne doticanje sa suhomesnatim proizvodima kako ne bi poprimio njihov miris.

Serviranje i rezanje sireva

Paški sir se poslužuje sam uz kvalitetno vino ili mu se mogu pridružiti dalmatinski pršut ili slani inćuni uz bijeli kruh ili tople paške bubice (pogačice) te masline. Stari Paški sir izvrsno paše uz grožđe i paški kaduljin med te djevičansko maslinovo ulje s Luna na otoku Pagu. Kao ribani, neizostavan je dodatak domaćim jelima poput njoka, rižota, makaruna ili palente.

Uz stariji Paški sir se serviraju jača crna vina poput plavca malog, babića, merlota te terana, dok uz mlađi bijela poput paškog gegića ili žutice, pošipa ili žlahtine.

Galerija slika:

  Kako servirati i čuvati sireve
 

Novosti