Great Taste Awards 2019.

Sirana Gligora nam ponovo u Hrvatsku donosi prestižne nagrade s ocjenjivanja sireva, i to s Greate Taste Awarda u Lonodonu, te International Cheese Awardsa iz Nantwhicha. Ovaj put su Londonu s maksimalne tri zvjezdice okrunjeni Paški sir i ovčji sir Likotin afiniran u komini masline, a u Nantwichu je Paški sir zauzeo drugo mjesto u kategoriji specijalnih sireva male proizvodnje, te dobio srebrnu medalju.  Od ukupno 12.722 proizvoda hrane i pića iz cijelog svijeta, samo 208 proizvoda, tj. manje od 2% prijavljenih je dobilo prestižne tri Great Taste zvjezdice, što ponovo stavlja Siranu Gligora u sam svjetski vrh proizvođača kvalitetne hrane.

 

"Iznimno smo ponosni na ovogodišnja priznanja iz Velike Britanije, kako za naš klasik, već višestruko nagrađivani Paški sir, tako i za naš relativno nov sir - Likotin, proizveden iz ovčjeg mlijeka iz Like i Korduna, te afiniran u komini masline. Ovo je također, još jedna od mnogih svjetskih nagrada za naše afinirane sireve, tj. sireve odležane u kominama masline, grožđa ili maraske. To je naša unikatna proizvodnja, jedini u svijetu radimo ovu tehniku odležavanja sireva. Specifično je i to da maslinovu kominu dobivamo isključivo s otoka Paga, iz antičkih lunjskih maslinika. Maslinova komina, osim što pridonosi specifičnom okusu i aromi, također, s obzirom na to da sadrži maslinsku kiselinu, mijenja strukturu tijesta sira, tako da, praktički, afiniranjem dobivamo gotovo pa novi proizvod, sir posebnih karakteristika. Afinaža je vrlo delikatan i radno intenzivan proces, te je za njen uspjeh presudna predanost i iskustvo naših sirara." rekao je Šime Gligora, direktor Sirane.

 

Jedan od sudaca na natjecanju izjavio je: „Uvijek je uzbudljivo probati nešto novo, stoga smo imali velika očekivanja za ovaj sir - tradicionalni hrvatski proizvod s otoka Paga. I zaista potvrđuje reputaciju - zlatan je, tvrd i drobljiv, a opet suptilan, složen i višeslojan u ustima, orašastog i kremastog okusa, s dugotrajnim notama koje prizivaju na mediteransku obalu. Sir kojeg želite stalno jesti!“

 

Svaka nova nagrada je poticaj za daljnji rad na inovacijama i kvaliteti, te stepenica dalje u razvoju hrvatske gastro ponude, ali i u povećanju izvoza u niši visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda. Od ove godine naše specijalne proizvode limitiranih količina, osim preko webshopa, kupci mogu potražiti i u naše dvije novotvorene delikatesne prodavaonice u zagrebačkim centrima Arena i Cvjetni, poručuju iz Sirane Gligora.

Galerija slika:

  Novosti iz Sirane Gligora