Great Taste Awards 2020 - Nove nagrade za Siranu Gligora

U ovoj godini Sirana Gligora prisustvovala je na dva natjecanja u svijetu sirarstva i prehrambenih proizvoda - World Championship Cheese Contest održanom u Wisconsinu i Great Taste Awardsu. WCCC je održan na proljeće 2020. i nagrađeni su sljedeći sirevi:

Najbolji u klasi - Dinarski iz vinskog dropa

Druga nagrada - Žigljen iz maslinove komine

Druga nagrada - Likotin

Treća nagrada - Kordunski sir

Treća nagrada - Kolan iz vinskog dropa

 

Na Great Taste Awardsu 2020, Gligorin Paški sir nagrađen je s dvije zvjezdice, a Kozlar iz maslinove komine s jednom zvjezdicom.

Ovime smo potvrdili kontinuitet kvalitete Paškog sira i afiniranih sireva jer je Likotin afiniran u komini masline prošle godine osvojio maksimalne tri zvjezdice.

Ovo natjecanje (GTA) je osnovano 1994. godine, a poznato je i kao pečat izvrsnosti, Guild of Fine Food's Great Taste Award nagrađuje iznad svega okus, a svi se proizvodi prije kušanja uklanjaju iz pakiranja. Ove je godine bilo prisutno 144 sudaca, a među njima su; kritičari hrane, kuhari, ugostitelji, kupci na malo, proizvođači, gastro novinari, novinari i influenceri. Svi navedeni odlučili su koji proizvodi zaslužuju jednu, dvije ili tri zvjezdice.

Ove godine prijavljeno je više od 12700 proizvoda, nagrađena su 5294 proizvoda.

Iz Hrvatske je pored Sirane Gligora sudjelovalo još 7 predstavnika, a valja izdvojiti Varžak medove Mediterra i Volim Ljuto čije proizvode možete pronaći u Gligora trgovinama.

Izdvajamo recenzije sudaca za nagrađene sireve:

PAŠKI SIR:
„Prilično blijedožute boje, s prekrasnom gustom narančastom korom - ovaj sir zasigurno je vizualno privlačan. Ima fermentiranu pikantnu aromu te svježi miris trava. Tekstura je tvrda, ali ne pretjerano mrvičasta, a topi se u ustima zbog visokog sadržaja masti. Okus u ustima je dugotrajan, s dobrom slanoćom te podlogama crnog papra. Također, radi se o izuzetno kremastom tvrdom siru, u cjelini veoma ukusan.“

„Vizualno ugodna i uzbudljiva kora. Tekstura je gusta, ugodna, dobro se razgrađuje u ustima. Prisutna je lagana zadimljenost ovog sira koji smo smatrali vrlo intrigantnim. Prisutna je zadovoljavajuća i uravnotežena razina soli i voćnih nota.  Izvrsni osjećaj topljenja u ustima i kristalizacija na jeziku.“

KOZLAR IZ MASLINOVE KOMINE:
"Ukusan sir od kozjeg mlijeka, autentičnog izgleda s blijedo žutom pastom i rustikalno ispranom korom. Osjećala se ljupka prirodna, svježa, kozja, travnata aroma. Pasta je bila čvrsta i kremasta, s malo hrskavosti od kristala laktata, a okus je bio složen, s puno orašastosti, slatkoće, nježnosti."

"Čvrst, zreli sir atraktivne kore, artizanskog izgleda i oštrog zrelog okusa. Okusi su složeni i živahni, s mješavinom slanih i slatkih nota, oštri i travnati, s orašastim rubovima i nježnim kozjim, kremastim bogatstvom koje je stvarno dobro uravnoteženo."

Galerija slika:

  Novosti iz Sirane Gligora