Paški sir dobio zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI) na razini EU

Proces zaštite izvornosti Paškoga sira napokon je gotov!

Paški sir je tako postao treći proizvod s otoka Paga, pored Paške soli i Paške janjetine, zaštićen najvišom mogućom zaštitom u kategoriji hrane, poljoprivrednih proizvoda i vina. Ova kategorija zaštite dodjeljuje se tako proizvodima koji imaju iznimno jaku povezanost s područjem u kojem nastaju. Svaki se dio proizvodnje, obrade i postupka pripreme mora odvijati na Pagu!

U postupku proizvodnje Paškog sira, iz 100% ovčjeg mlijeka Paške ovce, a prilikom soljenja sira u salamuri koristi se isključivo sol proizvedena u Solani Pag koja nosi oznaku ZOI! 

 

Od sada Paški sir dobiva prepoznatljivu crveno-žutu oznaku koja zasigurno otvara vrata na tržištu EU ali i Svijeta i čini ga konkurentnijim među zaista širokom i jakom zajednicom sireva poput Francuskih Comtea ili Roqueforta, Grčkog Feta sira, Talijanskih Asagia, Grana Padana, Parmigiano Reggiano, Pecorino Romano sireva te primjerice Španjolskih Manchega i Mahon-Menorca sireva.

 

Iznimno smo ponosni i formalno pripadati takvom visokom i biranom društvu kojem svojom kvalitetom Paški sir odavno pripada, a ovo je samo točka na i. Kao potvrda tomu služe i posljednje nagrade koje smo kao Sirana Gligora osvojili – zlato na World Cheese Awardsu te maksimalne 3 zvjezdice na Great Taste Awardsu.

Dio gore navedenih sireva sa ZOI tj. PDO zaštitom možete kupiti u našim Gligora cheese&deli trgovinama u Zagrebu, Zadru, Dubrovniku, a uskoro i u Splitu na adresi ul. Vjekoslava Kljajića 3.

 

Još o ovoj temi: 
https://www.croatiaweek.com/paski-sir-now-protected-at-european-level/

https://hrturizam.hr/paski-sir-postao-24-proizvod-zasticenog-naziva-u-europskoj-uniji/

Galerija slika:

  Novosti iz Sirane Gligora