Sirevi s dodacima na kori - ružmarin i lavanda!

Znamo da u svakom trenutku volite naše klasike. Ali koliko znate o sirevima s ružmarinom i lavandom? Koje prednosti ima u vašoj prehrani? Ovi sirevi su rezultat dugotrajnog procesa koji kombinira odležavanje i njegu stručnih ruku u tradicionalnim procesima. Ovdje otkrivamo neke tajne i dajemo vam neke natuknice kako uživati u svim njegovim organoleptičkim svojstvima.

Što su to sirevi s dodacima na kori i kako se rade?
Sir je mliječni proizvod koji se dobiva zrenjem mlijeka nakon odvajanja sirutke. Ovisno o korištenom mlijeku i vremenu zrenja imat ćemo različite finalne proizvode.

Ovi tvrdi sirevi s ružmarinom i lavandom proizvode se od kravljeg ili kozjeg mlijeka. Vrijeme sazrijevanja je više od 45 dana.
Kada radimo sir iz kravljeg mlijeka s dodacima na kori, koristimo mlijeko s područja NP Plitvička jezera. Ako se pak radi o varijanti s kozjim mlijekom, ono dolazi isključivo iz Dalmacije!

Kora im je obojena, prepuna ružmarina ili lavande. Biljne esencije sirevima daju jedinstvenu osobnost i aktivira sva naša osjetila. Mogli bi reći da imaju note bora, muškatnog oraščića i lavande te stvaraju okus pravog proljeća u našim ustima.

Zdravstvene prednosti sireva s ružmarinom i lavandom
Ovaj sir, kao i drugi mliječni proizvodi, pojačava unos vitamina D, koji je tako koristan za naš imunološki sustav. Također nam osigurava željezo i fosfor.

Zbog svog sastava, kozje mlijeko nešto je lakše probavljivo i ima manji sadržaj masnih čestica.


Kako ga konzumirati?
Samog, uz kruh i dobro crno vino poput vrhunskog terana, plavca malog ili pak Kapistrana crnog. Za to preporučujemo da sat vremena prije konzumacije otvorite i razrežete sir prozračio i poprimio sobnu temperaturu. 

Ovi sirevi također mogu biti odličan saveznik u našoj kuhinji. Može dati dašak izvrsnosti našim salatama, proizvodima od i s tijestom ili tjestenini.

 

Sve proizvode potražite u Gligora cheese&deli trgovinama ili naručite putem webshop.gligora.com

Galerija slika:

  Blog Sirane Gligora