• Vege delikatese
 

Vege delikatese u Gligora cheese&deli

U Gligora cheese&deli trgovinama i na webu uvrstili smo u ponudu vege delikatese! Radi se o svježem i dimljenom tofuu, svježem sejtanu i namazima od humusa s raznim dodacima. Svi proizvodi nose BIO oznaku!

Tofu
Ovo je proizvod od soje s visokim udjelom proteina, odličan kao zamjena za ribu, meso i perad. Također, ma nizak postotak masnoće i ugljikohidrata, a visok postotak proteina - 100 g ima oko 150 kalorija, 10 do 20 g proteina (ovisno o proizvođaču), Vrlo se lako probavlja (95%), a iskoristivost bjelančevina je preko 60%. Obiluje je kalcijem, željezom i B vitaminima, a dobar je i kao izvor kalija i fosfora.  Možemo ga pronaći u različitim varijantama i to kao svježi tofu, svileni, dimljeni i marinirani. Od njega se prave tofuneze i namazi te salame i kobasice!  


Sejtan ili seitan
Poznat i kao "pšenično meso" -  jelo dobiveno od pšeničnog brašna i bogato proteinima.  Točnije, govorimo o pšeničnom glutenu koji nastane ispiranjem škroba iz tijesta. Ispiranjem i kuhanjem nastaje čisti gluten tekstura slične mesu. Sejtan je namirnica koju u prehrani, poput tofua, koriste vegetarijanci i vegani.
100 g svježeg sejtana ima oko 147 kcal,  26g bjelančevina,  1,5g masti te oko 6g ugljikohidrata. Od minerala u sejtanu su prisutni kalij, željezo, magnezij i kalcij.
Budući da je glavni sastojak sejtana gluten, ova se namirnica ne preporučuje osobama koje su alergične ili imaju intoleranciju na ovaj protein.


Humus
Humus se pravi od slanutka, tahinija (pasta od sezama), peršina, češnjaka, maslinovog ulja i začina. Humus je bogat proteinima, idealnog je omjera proteina, ugljikohidrata i zdravih masnoća. Dobar je antioksidans i ima niski glikemijski indeks. Također, ne sadrži gluten poput seitana.
100 grama humusa sadrži; 166 kalorija: 9,5g masnoća, 8g proteina, 14g ugljikohidrata, oko 6g vlakana, obiluje magnezijem, željezom, cinkom, vitaminom B6 i kalijem.


Uživajte u zdravim vege namirnicama! Naruči odmah OVDJE

Galerija slika:

  Blog Sirane Gligora