Što znači zaštićena oznaka izvornosti (ZOI)

Proizvodi s oznakama ZOI (PDO) i ZOZP (PGI) predstavljaju vrhunsku kvalitetu u europskoj proizvodnji hrana, a rezultat su specifične kombinacije ljudskih i okolišnih čimbenika karakterističnih za točno određen geografski prostor.

Upravo zbog toga Europska unija donosi stroge propise za njihovo očuvanje, propisujući niz posebnih normi koja štite potrošače i pružaju proizvođačima konkretne instrumente kako bi bolje identificirali i promovirali proizvode s određenim karakteristikama i zaštitili ih od nezakonitih praksi.

Uredba (EU) br. 1151/2012 (članak 5.) opisuje značenje skraćenica PDO i PGI:


Zaštićena oznaka izvornosti (ZOI/PDO/DOP)
Znak ZOI (Zaštićena oznaka porijekla) dodjeljuje se proizvodu podrijetlom iz određenog mjesta, regije ili zemlje, čija je kvaliteta ili karakteristika odraz jedinstvenog geografskog okruženja (sirovine, okolišne karakteristike, mjesto) i ljudski (tradicionalna i zanatska proizvodnja) faktori čija se faza proizvodnje, obrade i pripreme odvija na definiranom zemljopisnom području i u skladu sa strogim proizvodnim propisima.

Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP/PGI/IGP)
Oznaka ZOZP  (Zaštićena geografska oznaka) označava proizvod podrijetlom iz određenog mjesta, regije ili zemlje, čija se kvaliteta, ugled ili druge karakteristike u osnovi mogu pripisati njegovom zemljopisnom podrijetlu i barem se jedan od proizvodnih koraka odvija u definiranom mjestu geografskog područja.

U Hrvatskoj trenutno postoji trinaest proizvoda koji nose zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI), na engleskom Protected Designation of Origin (PDO) ili talijanskom Denominazione di Origine Protetta (DOP). 

Galerija slika:

  Novosti iz Sirane Gligora